Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

10          

Ve čtvrtek 28. února bylo na hematologicko-transfuzním oddělení živo. Necelé dvě desítky studentů Gymnázia Karviná starších 18 let vyzkoušelo, co obnáší darování krve. Iniciativa přišla z řad studentů pod vedením Mgr. Zuzany Kardošové. Tato akce byla plánována dlouhodobým projektem studentů 4. ročníků, jehož cílem bylo podpořit dobrovolné dárcovství krve a plazmy.

Myslím si, že děti by měly dělat i něco jiného, než se jen učit a účastnit se jakýchkoliv soutěží, takže jsme se rozhodli přijít mezi vás a udělat něco pro druhé“, doplnila Zuzana Kardošová, pedagog Gymnázia Karviná.

Po příchodu na transfuzní oddělení byli studenti seznámeni s celým průběhem odběru, rovněž byli informováni o rizikových faktorech, které mohou ovlivnit darování krve. Před samotným odběrem se musel každý zaregistrovat v evidenci dárců, bylo provedeno vyšetření krevního obrazu, proběhlo měření krevního tlaku, teploty a hmotnosti. Pokud jejich zdravotní stav byl v pořádku, vyplnili „Dotazník dárce krve“, a před samotným odběrem následoval ještě pohovor s lékařem a občerstvení, kde je povolen suchý rohlík a čaj bez cukru. Samotný odběr krve v množství 470 ml trvá zhruba 5 až 7 minut.

Po prvním odběru se svými pocity podělila i studentka Lucie Kučerová: „Cítím se v pořádku, nemám žádné problémy. Mám z toho velmi dobrý pocit a za 4 měsíce určitě přijdu na můj už druhý odběr krve.“

Všichni mladí dárci svůj první odběr zvládli a potvrdili, že další odběr zopakují v nejbližším možném termínu.

 DSC 0210DSC 0212