Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

Vážení občané města Orlová, vážení zaměstnanci,

v závěru měsíce ledna se objevil na oficiálních stránkách města Orlové „Otevřený dopis“ (dále jen dopis), který byl podepsán paní Denisou Stolarczykovou, předsedkyní ZO OSZSP ČR. V tomto dopise se obrací na pana hejtmana s žádostí o mé odvolání z pozice ředitele. Následně jsou v tomto dopise popsány údajné důvody pro toto odvolání.

Musím se proti tomuto dopisu ohradit, a to především z těchto důvodů. V dopise je uvedeno, že jako ředitel nepostupuji při řízení naší nemocnice s péčí řádného hospodáře a neřeším důsledně ekonomické ztráty. Chtěl bych zdůraznit, že je to přesně naopak. S péčí řádného hospodáře postupuji za každých okolností, i když to v očích někoho mohou být nepopulární kroky. Nejen já, ale i celé vedení nemocnice, přijímám opatření, abychom postupně stabilizovali ekonomiku nemocnice. Prvotně jsme se zaměřili na veškeré obslužné provozy. Máme jednu finanční účtárnu v rámci personální unie, obdobně máme jeden centrální sklad, provádíme e-aukce pro nákup léků a zdravotnického materiálu tak, abychom minimalizovali náklady nemocnice. Dále jsme redukovali počet zaměstnanců technického úseku, optimalizovali jsme provoz zdravotnické dopravní služby, pro lepší vykazování zdravotní péče směrem ke zdravotním pojišťovnám jsme zřídili pozici ústavního kodéra a analytika zdravotní produkce. V současné době jsme úspěšně dokončili projekt jedné patologie v rámci personální unie. To všechno jsou kroky, které přinášejí nezanedbatelné ekonomické úspory. Veškeré nákupy přístrojové techniky a stavební investice probíhají na základě výběrových řízení, což přináší další ekonomické úspory. V neposlední řadě, z podnětu zřizovatele, zpracovalo vedení nemocnice projekt optimalizace struktury poskytování akutní hospitalizační péče, kdy při zachování stejné produkce nejen stabilizujeme nemocnici personálně, ale současně i ekonomicky.

Dále je v dopise upozorněno na údajné špatné řízení lidských zdrojů a na represe vůči části zaměstnanců. Na přímý dotaz, co je myšleno těmi represemi, odpověděla paní Stolarczyková (při kolektivním vyjednávání dne 29. 1. 2019) před všemi zúčastněnými zástupci odborů a vedení, že se jedná o pohovory, které vedou s nelékaři na pracovišti v Orlové náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Mgr. Kopáčková a hlavní sestra Orlové p. Vilášková a s lékaři náměstek pro léčebnou péči prim. MUDr. Janek a vedoucí lékař pracoviště Orlové prim. MUDr. Skoblej. Jedná se o pohovory, při kterých jsou se všemi zaměstnanci osobně prodiskutovány varianty zamýšlené optimalizace, a jsem pevně přesvědčen, že jsou kolegy vedeny klidně, bez emocí či zaujatosti. K těmto diskusím vedení nemocnice přistoupilo také na výslovnou žádost Unie sester orlovské nemocnice a je proto přinejmenším podivné, že by tyto rozhovory měly být vnímány zdravotnickou veřejností jako represe.

Dalším údajně závažným problémem je neschopnost managementu personálně dovybavit pracoviště v Karviné-Ráji. I toto se nezakládá na pravdě. Všichni jsme vnímali neutěšený personální stav na interním oddělení v Karviné-Ráji v roce 2016 a 2017. Dalo mi to opravdu hodně práce a osobního úsilí, ale podařilo se získat vysoce odborně zdatného primáře pro interní oddělení, včetně další zkušené lékařky, což oddělení stabilizovalo nejen personálně, ale i ekonomicky. Dalším oddělením, kde jsme pociťovali nedostatek lékařského personálu, bylo pracoviště karvinského rentgenu. I tady jsem zajistil lékaře, včetně paní primářky, a toto oddělení nám teď okolní nemocnice doslova závidí. Obdobně se nám podařilo stabilizovat, po odchodu pana primáře, oddělení gynekologicko-porodní a v loňském roce jsme atakovali hranici tisíce porodů. Toto oddělení se těší velké oblibě nastávajících maminek. Po odchodu některých ambulantních lékařů na pracovišti v Karviné-Ráji jsme dokázali najít náhradu a i proto nadále pro pacienty funguje ambulance revmatologická, infekční, kardiologická či plicní. Zavedl jsem osobní pohovory se všemi mediky, kteří k nám přicházejí na povinné praxe, zúčastňujeme se významných zdravotnických personálních veletrhů a výsledky se dostavují. V loňském roce jsme přijali dva nové absolventy-lékaře a letos se nám už v předstihu hlásí dalších sedm. Je zřejmé, že díky mému osobnímu vlivu, kvalitní personální práci mých náměstků a v neposlední řadě i personálního oddělení byl udělán kus práce a pracoviště v Karviné-Ráji je personálně stabilizováno.

Vážení zaměstnanci a občané, mohu vás ubezpečit, že nejen já, ale i celé vedení nemocnice vytváříme maximální úsilí, abychom nemocnici jak personálně, tak ekonomicky stabilizovali a abychom zajistili pro všechny naše občany a pacienty kvalitní zdravotní péči.

I když v současné době čelím různým urážkám, pomluvám či nehorázným lžím, ve svém snažení o stabilizaci nemocnice nepolevím a děkuji těm, kteří mi vyjadřují podporu, které si vážím, a která mne utvrzuje v tom, že nejen já, vedení nemocnice, ale i vy, děláme svou práci dobře.

Jiří Matěj

ředitel