Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

V orlovské nemocnici funguje od počátku ledna nová gastroenterologická ambulance. Díky špičkové technice a novým specialistům se v Orlové rozšířilo spektrum poskytované zdravotní péče o léčbu nemocí trávicího traktu. V ambulanci jsou také prováděny endoskopické zákroky.

„Nová ambulance funguje jako detašované pracoviště frýdeckomístecké nemocnice. Slíbili jsme, že lékařská péče v Orlové zůstane zachována. Teď ji dokonce rozšiřujeme o další obor. Jsem rád, že se tím pro občany Orlové a jejího okolí zvýšila dostupnost i kvalita lékařské péče. V nové ambulanci lékaři využívají nové přístroje, které Moravskoslezský kraj pořídil za více než 8 milionů korun. Tato moderní endoskopická technika má nejvyšší možné rozlišení obrazu, což výrazně zpřesní diagnostiku. Věřím, že pacienti tyto nové možnosti ocení,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Pacienti z Orlové budou mít díky nové ambulanci přímou vazbu na centrální pracoviště Beskydského gastrocentra ve Frýdku-Místku, které kromě pokročilé diagnostické a terapeutické endoskopie poskytuje i inovativní biologickou léčbu idiopatických střevních zánětů.

„Kromě klasických vyšetření se v ambulanci mohou provádět i endoskopické zákroky, například gastroskopie nebo koloskopie a sonografické vyšetření břišních orgánů. Nově budou prováděny také některé výkony terapeutické endoskopie, které v regionu doposud nebyly dostupné. Jedná se především o výkony endoskopické resekce časných stadií některých nádorových onemocnění. Pro pacienty s idiopatickými střevními záněty bude k dispozici biologická léčba, která bude moci být v některých případech aplikována i v místě ambulance v Orlové bez nutnosti dojíždění,“ řekl primář Beskydského gastrocentra Petr Vítek a dodal, že v následné hospitalizační péči bude orlovské pracoviště spolupracovat s lůžkovými odděleními Nemocnice Karviná, Nemocnice Havířov a také s mateřským pracovištěm Nemocnice ve Frýdku-Místku.

„Díky novému vybavení ambulance také předpokládáme výrazné zrychlení diagnostiky a léčby u pacientů s chorobami slinivky a žlučových cest. Investice do zdravotnického vybavení jsou velmi důležité. Připravujeme také rekonstrukci prostor nové gastroenterologické ambulance. Úpravy budou vycházet z potřeb a požadavků, které ukáže samotný provoz ambulance. Mělo by se s nimi začít ještě v tomto roce,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer a dodal, že se v orlovské nemocnici plánují i další novinky. „V příštím roce by se měly otevřít další specializované ambulance, které v Orlové zatím chybí, například endokrinologie a plicní endoskopie,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Martin Gebauer.