Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

10          

Po tříměsíčním zkušebním provozu a začlenění do souborů vyšetřovacích a zobrazovacích metod zahajuje retinální ambulance očního oddělení NsP Karviná-Ráj dokumentaci chorob očního pozadí pomocí nové  200 stupňové digitální kamery Clarus fa Zeiss jako první v republice. 

Přístroj je unikátní nebývalou ostrostí obrazu pomocí laserových snímačů různých vlnových délek a možností skládání obrazu v rozsahu  až 200 stupňů,  čímž po počítačovém složení jednotlivých snímků získáváme celkový obraz sítnice od centra až do daleké periférie, takže je umožněno vyšetření a dokumentace nálezů jinými zobrazovacími metodami nezjistitelnými.

Přístroj je používán v retinální ambulanci, kde je jeho obraz integrován pomocí počítačového programu s vyšetřeními ostatních přístrojů (OCT, OCT angio, Perimetr a HRT angiograf) do jednoho nálezu, což usnadňuje lékařům správné stanovení diagnózy a zrychluje možnost stanovení léčebného postupu.

Velkou výhodou pro pacienta je, že všechna tato vyšetření může absolvovat na jediném pracovišti a nemusí cestovat k dalším vyšetřením na jiná pracoviště. 

Přístroj v hodnotě 2 591 820 Kč byl hrazen z vlastního rozpočtu a zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj přispěl částkou 1 500 000 Kč.

DSC 0064