Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

10          

DÍKY VÁM VŠEM. BOJUJEME JAKO JEDEN TÝM V PRVNÍ LINII. JSEM NA VÁS PYŠNÁ!.

Od začátku pandemie jsme se připravovali na všechny možné scénáře spojené s COVID – 19. Byla nastavena řada opatření ať už v ambulantním provozu, na obou našich pracovištích tj. v Karviné a Orlové, včetně standardních odděleních chirurgie a jednotky intenzivní péče. Organizačně a personálně jsme zajišťovali služby na COVID oddělení, které muselo být v březnu vzhledem k situaci otevřeno v rámci naší nemocnice. Tímto oddělením do současné doby prošla asi stovka pacientů, kteří měli příznaky COVID onemocnění a v napětí jsme spolu s nimi čekaly na výsledky jejich testů. K těmto všem našim pacientům jsme přistupovali s laskavou péčí a ve zvýšeném hygienickém režimu, to znamenalo nekonečné převlékání a svlékání do ochranných oděvů a pomůcek, ve kterých se dá existovat maximálně 2hodiny. Přesto jsme ještě stihly rozdávat vlídná slova a úsměvy, byť schované pod respirátory. Naše řady zčásti doplnily sestřičky a ošetřovatelky z očního, dětského, interního oddělení a nyní i z oddělení sociálních lůžek. Také Vám patří poděkování, že jste se staly plnohodnotnými členy našeho týmu!

Při postupném rozvolňování jsme se na našem stávajícím chirurgickém oddělení vrátili k běžnému provozu včetně péče o akutní pacienty a začaly jsme zvát pacienty k plánovaným výkonům. Ambulance nám praskaly ve švech, protože jsme v době nouzového stavu byli nuceni omezit péči jen na akutní stavy.

A přišel červen…. a došlo k naplnění toho, čeho jsme se všichni v této době obávali. Jedno oddělení chirurgie bylo ochromeno z důvodu pozitivních testů u části personálu a následně bylo uzavřeno. Stávající personál pak nadále pokrýval všechny služby tak, aby byl zachován provoz zbývajících částí chirurgie. Nyní jsme v situaci, kdy přetekla hranice našich fyzických a psychických sil a musíme lůžkovou část oddělení zavřít úplně.

My, co zajišťujeme i nadále péči našim pacientům na chirurgickém oddělení, než budou přeloženi na další pracoviště.

My, kteří pečujeme o pacienty na COVID oddělení a dále v ambulancích a na jednotce intenzivní péče, myslíme na naše kolegyně , které musely zůstat doma a čekají na svoje dva po sobě jdoucí negativní COVID testy...

Děkuji celému mému týmu, chirurgického oddělení, za velmi profesionální a obětavý přístup v této těžké situaci. Jsem pyšná na Vás všechny, jak celou situaci zvládáte. Těším se, na Vás všechny.

Vaše Šárka
Mgr. Šárka Mesiariková

20200623 dooffy nspka podekovani chirurgie 002a web