Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

10          

Od srpna vede rehabilitační oddělení v nemocnici Orlová nová primářka - Ema Kaslová. Provoz lůžkového oddělení i ambulance jedou naplno s novými plány a vizemi.

Rehabilitačním oddělení pracoviště Orlová pomáhá nejen pacientům, kteří jsou hospitalizováni na lůžkových odděleních, ale i ambulantně nemocným, kterým doporučí léčbu jiný odborný lékař. K léčbě tu používají nejmodernější, velmi účinné metody rehabilitace a fyzikální terapie. Kromě všech známých metod elektro a mechanoterapie, zdravotníci využívají vysokoindukční magnetoterapii a vakuově kompresní terapii. Tyto nové fyzikální metody jsou dobrým pomocníkem při určitých potížích, které byly jinou léčbou jen obtížně zvládnutelné. Výhodou orlovské rehabilitace je i zachování kinezioterapie v bazénu.

Přestože teď nově šéfuje rehabilitačnímu oddělení, žádné velké změny v něm neplánuje. „Jako jeden z prvořadých cílů považuji zajištění bezproblémového chodu oddělení tak, aby se u nás pacienti cítili dobře a bezpečně,“ vysvětluje primářka Ema Kaslová. Pracoviště v Orlové je vybaveno moderní přístrojovou technikou pro fyzikální  a vodoléčebnou terapii. Rehabilitační léčbu tu zajišťuje tým  lékařů se specializací, erudovaní fyzioterapeuté, ergoterapeuté, všeobecné sestry a ošetřovatelky.

„Poskytujeme komplexní rehabilitační péči pacientům s onemocněním pohybového systému, s bolestmi páteře a kloubů, po úrazech a po operacích, s onemocněním neurologického aparátu, pacientům s kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou, inkontinencí a mnohé další,“ upřesňuje primářka. Komplexní léčebná rehabilitace pak zahrnuje fyzioterapii a ergoterapii. V oblasti fyzioterapie v Orlové zajišťují diagnosticko-terapeutickou péči v úzké spolupráci s ostatními klinickými obory. Ergoterapie je prováděna cílenou a kondiční formou, spočívající v nácviku soběstačnosti a samostatnosti v  denních činnostech, to vše s nácvikem správných pohybových stereotypů.

„Naši lékaři a fyzioterapeuté využívají k terapii a diagnostice prvky manuální myoskeletální medicíny, což je pražská škola profesora Lewita. Fyzioterapeuti provádějí terapii dle rozličných konceptů. Jde například o myoskeletální techniky, tedy měkké techniky a mobilizace; SM systém – spirální stabilizace páteře doktora Smíška; léčbu skolióz dle Schrottové a další,“ vyjmenovává Ema Kaslová jednotlivé formy terapie používané v rehabilitačních odděleních orlovské nemocnice. „Ergoterapii provádíme pod vedením diplomovaného ergoterapeuta. Zahrnuje nácvik soběstačnosti, všedních denních činností, zabývá se poruchami funkce horních končetin,“ dodává s tím, že veškeré rehabilitace i fyzioterapii provádí zdravotníci v Orlové i u dětí, u nichž probíhá indikace na základě lékařského doporučení s ohledem na diagnózu a cíl terapie.

IMG 3566

MUDr. Ema Kaslová, primářka rehabilitačního oddělení

Questi effetti collaterali includono grave libido basso e aumentato, disfunzione sessuale, dolore, visione offuscata e aumento della pressione sanguigna. Cosa significa? Se stai assumendo uno di questi farmaci da molto tempo e stai ancora avvertendo uno degli effetti, devi parlare con il tuo medico o farmacista.