Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

10          

V pátek 14. 12. ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil nemocnici v Karviné-Ráji a Orlové. Zajímal se mimo jiné o to, jak v praxi fungují tzv. optimalizační změny, které jsou nutné v krajských nemocnicích provést, aby zdravotní péče byla kvalitnější, dostupnější a ekonomicky „schůdná“. Doprovázeli ho moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

V doprovodu vedení nemocnice si prohlédl nemocniční prostory, navštívil lůžkovou část několika nemocničních oddělení, kde se pozdravil s lékařským a nelékařským personálem. Diskutovali společně nad problémy, které v běžné praxi ve zdravotnickém zařízení nastávají. Návštěva končila setkáním s odboráři orlovské nemocnice, s kterými mimo jiné debatovali o nejvhodnější variantě tzv. optimalizačních změn. Odboráři však s navrhovanými změnami nesouhlasí.

 „Nejsem příznivcem nějakého ‚zemětřesení‘. Nicméně změny v orlovské nemocnici jsou skutečně nezbytné. Shodla se na tom opravdu nezávislá skupina odborníků, výbor zdravotní a preventivní péče krajského zastupitelstva. Tento postoj na svém jednání vzali na vědomí také krajští zastupitelé. Je teď na řediteli karvinské nemocnice aby do konce února předložil detailní a ucelený návrh, jakým budou změny na orlovském pracovišti nemocnice Karviná-Ráj probíhat. Musíme společně najít přijatelný kompromis, dohodnout se, kdy, v jakém časovém horizontu a v jaké hloubce změny realizovat. Tak, aby to co nejméně bolelo, bylo ku prospěchu pacientů a zaměstnanci byli spokojeni. Jsem přesvědčen, že je to vše hlavně o komunikaci, proto se osobně sejdu a budu jednat se starostou města Orlové, s primářem ortopedie orlovské nemocnice a dalšími zaměstnanci. Totéž bude dělat i ředitel nemocnice, vítány jsou všechny návrhy řešení. Věřím, že velmi rychle konsensus najdeme,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.