Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

Pořízení přístroje XPERT 40


obrazek.png

Nemocnice Karviná – Ráj, příspěvková organizace, pořídila „S podporou Statutárního města Karviná“ a Moravskoslezského kraje přístroj, pro radiografii odebrané tkáně, XPERT 40, výrobce Kub Technology, Inc. 2021, USA, v celkové hodnotě 2,84 mil. Kč.

Pořízený přístroj je mobilní radiografický vzorkovací systém pro snímkování vzorků, získaných při biopsii, který umožňuje okamžité vyšetření odstraněné tkáně a slouží k verifikaci odstranění zhoubných nádorů a posouzení velikosti lemu zdravé tkáně. Používá se při operacích prsu a umožňuje vizualizaci vzorků v kvalitě digitální mamografie.

„Používání přístroje je velice šetrné, neohrožuje pacientky ani personál radiační zátěží, přístroj je dokonale odstíněný,“ říká MUDr. Jiřina Heroková, vedoucí lékařka Mamocentra Nemocnice Karviná-Ráj. „V průběhu operace máme možnost okamžitě zobrazit nález nádoru v prsu. Tím zjistíme, zda okraje nádoru jsou odebrány dostatečně. Na základě této možnosti je pacientka ušetřena zbytečných reoperací. Velmi přínosná je tato diagnostika především u nádorů, které obsahují mikrokalcifikace. Hlavní předností používání tohoto přístroje je maximálně šetrný postup operačního výkonu pro pacientky, kdy dochází během operace k odstranění pouze nezbytné tkáně prsu. Lékař při operaci díky tomuto přístroji operuje mnohem přesněji a vidí, jakou část prsu postiženou nádorem musí odebrat,“ vysvětluje.

dotace nspka pristroj 001

dotace nspka pristroj 002

dotace nspka pristroj 003

dotace nspka pristroj 004