Karviná: +420 596 383 111,

Orlová: +420 596 583 111,  nspka@nspka.cz

Anketa Moravskoslezská SESTRA 2019 má svoje vítězky. O nej… zdravotní sestře v šesti kategoriích se rozhodlo na slavnostním galavečeru v aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava ve čtvrtek 24. října.

„Moravskoslezský kraj pořádá tuto prestižní anketu už pátý rok. Abychom upozornili na mnohdy opomíjenou práci zdravotních sester a zvýšili prestiž ošetřovatelského povolání. Často totiž zapomínáme na to, že kromě práce lékařů je pro uzdravení velmi důležitá profesionalita a empatie zdravotních sestřiček. Jejich úsměv, pohlazení a vlídný přístup dokážou zázraky. A za to jim chceme poděkovat,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a prezidentkou České asociace sester Martinou Šochmanovou převzal nad 5. ročníkem ankety záštitu.

Ocenění ve dvou kategoriích – Dlouhodobý přínos v ošetřovatelské péči a Sestra veřejnosti si do Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj odvezla Jana Kuligová. V kategorii Ambulantní péče porota vybrala Zuzanu Kurkovou ze Slezské nemocnice Opava. Vítězkou kategorie Sestra u lůžka se stala Ivana Krzykalová z Nemocnice Frýdek-Místek, v kategorii Porodní asistentka vyhrála Jarmila Slaninová ze Slezské nemocnice Opava. Z opavské nemocnice je i vítězka kategorie Paliativní péče Monika Janáčová.

„Mnoho z nás si uvědomí, jak těžkou a nedoceněnou práci mají zdravotní sestry, teprve ve chvíli, kdy je opravdu potřebuje. Odborná porota měla velmi obtížnou práci vybrat z desítek výjimečných životních příběhů pouhých pět a ocenit je. Svědčí to o tom, že máme opravdu kvalitní zdravotnický personál, který se ze všech sil snaží usnadnit pacientům průběh nemoci a léčení. Všichni, kdo pracují ve zdravotnictví, si zaslouží obdiv a úctu. Proto děkuji všem nelékařským profesím za jejich nasazení a vlídnost,“ poděkoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

I díky sponzorským darům bylo možné uskutečnit pátý ročník ankety a těm nejlepším zdravotním sestrám připravit hodnotné dárky, a zároveň připravit kulturní program. Slavnostním galavečerem provázel Petr Rychlý, zazpívala Monika Absolonová, nechyběly ani exotické tance nebo malování pískem.

Kategorie Dlouhodobý přínos v ošetřovatelské péči + Kategorie Sestra veřejnosti

sestra roku 2019 kuligova
Mgr. Jana Kuligová

Pracoviště: Nemocnice s poliklinikou Karviná Ráj, p. o. - centrální operační sály
Praxe ve zdravotnictví: 42 let

Když před 42 lety odmaturovala a stala se zdravotní sestrou na lůžkové části chirurgického oddělení NsP Karviná Ráj, splnil se jí dívčí sen. Za čtyři roky ji osud zavál na operační sály, kde se projevily její schopnosti a technická zdatnost, které ji posunuly do profesionálního týmu. Díky svému pracovnímu nasazení a dovednosti řešit krizové situace byla jmenována v roce 1999 vrchní sestrou centrálních operačních sálů. Aby mohla plnohodnotně vést toto pracoviště, doplnila si vzdělání o dvě specializace. Postupně absolvovala bakalářský a magisterský obor a již několik let je oblíbenou učitelkou odborné praxe budoucích všeobecných zdravotních sester. Jana je energická žena, osobnost s otevřenou myslí, pozitivním myšlením a její nadhled je pro práci v kolektivu zdravotníků velkou devizou.

Za NsP Karviná-Ráj se do finále probojovaly další dvě sestřičky, a to v kategorii „Sestra u lůžka“ a „Porodní asistentka“.
sestra roku 2019 letalovaKategorie „Sestra u lůžka“ - Alena Létalová
Náročnou práci zvládá Alena s nasazením, soustředěností, důsledností, úsměvem, empatií, sebeovládáním, umí poradit a poučit. Rozvahou, klidem, skromností a srdečností vytváří příjemné prostředí. Neustále se vzdělává a sleduje nové léčebné postupy. Je vzorem pro mladší kolegyně a pravou rukou lékařů.

sestra roku 2019 balasova
Kategorie „Porodní asistentka“ - Simona Anna Balasová
Je mimořádně vstřícná k požadavkům rodiček, ochotna kdykoliv poradit, pomoct, případně se setkat se ženou v šestinedělí a v domácím prostředí s ní empaticky vyřešit problémovou situaci. Vede předporodní kurzy a pomáhá připravovat akce pro budoucí rodičky.

Našim sestřičkám gratulujeme a vážíme si jejich celoživotní práce pro pacienty a klienty karvinské nemocnice.

sestra roku 2019 3 12Absolutní vítězka ankety Sestra roku MSK 2019 - Mgr. Jana Kuligová sestra roku 2019 2 12sestra roku 2019 1 12