Příprava pacienta před vyšetřením

 Základní pokyny pro pacienty

 

 

Odběr nalačno

Odběr venózní krve se provádí většinou ráno, obvykle nalačno.

Pacient je poučen, že odpoledne a večer před odběrem má vynechat tučná jídla. Pokud lze vynechat léky, má je pacient vynechat 3 dny před odběrem. Jinak nutno uvést podávané léky na průvodce. Ráno před odběrem nemá trpět žízní. Je vhodné, napije-li se pacient před odběrem 1/4 l neslazeného čaje (vody).

 LP G-03 Všeobecné pokyny před odběrem krve

 LP G-22 Žilní odběr

 LP G-23 Odběr žilní krve - zdroje chyb

Ranní moč

Střední proud moče po omytí zevního genitálu. Zkumavku označit nálepkou se jménem a celým rodným číslem.

LP G-07 Odběr ranní moče

 

Sběr moče

Pacient musí být seznámen s technickým postupem při sběru moče.

Během sběru moče je nutné dosáhnout dostatečného objemu moče vhodným a rovnoměrným příjmem tekutin. Za vhodný se považuje takový příjem tekutin, aby se dosáhlo 1500 - 2000 ml moče u dospělého za 24 hodin. To znamená, že na každých 6 hodin sběru moče (kromě noci) vypije pacient asi 3/4 litru tekutin (voda nebo minerální voda).

Pro sběr moče před speciálními analýzami ( př. stanovení vanilmandlové a hydroxyindoloctové kyseliny) je nutný dietní režim -  viz

 LP G-08 Sběr moče

 LP G-12 Sběr moče s konzervantem

 LP G-13  Sběr moče na porfyriny

 LP G-17 Hamburger

 

Stolice na okultní krvácení

Odběr vzorku stolice na libovolnou čistou podložku. Odšroubovat zelené víčko se sběrnou tyčinkou z odběrové soupravy firmy Sentinel.Tyčinku vložit do 4 různých míst stolice, seškrábat povrch křížovým pohybem. Záhyby tyčky musí být zakryté. Vložit zelené víčko zpět a pevně zašroubovat. Zkumavku řádně označit, doručit do laboratoře.  

PŘED ODBĚREM VZORKU NENÍ NUTNO DODRŽOVAT ŽÁDNOU DIETU !

LP G-29 OK

 

 

Calprotectin ve stolici

OSN-S OSN-EZkumavku CALEXCap skladovat při teplotě lednice. Před odběrem vzorku zkumavku vytemperovat. Ze zkumavky vysunout bílý odběrový kolík, vložit jeho hrot s drážkami do stolice a pootočit. Tento postup opakovat ve 3 – 5 různých místech vzorku tak, aby se drážky vyplnily. Znovu vložit kolík do zkumavky a  zatlačit. Zkumavku s odebraným vzorkem skladovat při teplotě lednice.Doručit do laboratoře (OKB) při pokojové teplotě.

LP G-28 Calprotectin

Kortizol ve slinách

Sliny odebírat v časech předepsaných lékařem. Pokud nejsou jiné instrukce, měl by se odběr provést kolem půlnoci po celkovém zklidnění. Během dne odebrat sliny před čištěním zubů nebo až půl hodiny po jídle. Před odběrem slin nekouřit! 

Vyjmout zátku ze zkumavky, vyndat tampón.Tampón vložit do úst a žvýkat asi 1 minutu. Tampón vložit zpět a uzavřít zkumavku. Na zkumavku zaznamenat datum a čas odběru. Zkumavku uložit v lednici a do dvou dnů odevzdat.

LP G-30 Odběr slin na kortizol