Popis nabízených služeb - speciální

 

Monitorování lékových koncentrací 

OKB vyšetřuje hladinu teofylinu a digoxinu.

 

S výjimkou aminoglykosidových antibiotik (gentamicin) se odebírá krev na stanovení koncentrací léků vždy před podáním následující dávky do zkumavky bez gelu a jiných příměsí, které by mohly ovlivnit výsledky.

Stanovení koncentrací tumormarkerů

Tumormarkery nejsou až na výjimečné případy určeny pro diagnostiku, ale pro monitorování verifikovaného nádorového onemocnění.

 

Stanovení kostních markerů

Kostní markery jsou analyty charakterizující osteoblastickou (tj. osteoformační) a osteoklastickou (tj. osteorezorpční) aktivitu kostní tkáně. Tuto skupinu analytů vhodně doplňují běžná vyšetření charakterizující homeostázu fosfokalciového metabolismu a stanovení parathormonu. Stanovení se provádí z krve.

 

Stanovení hormonů

Provádíme stanovení jednotlivých hormonů, ve formě profilů (denní profil kortizolu, stanovení hormonů v průběhu menstruačního cyklu) nebo po stimulaci (stanovení C-peptidu po zátěži, funkční testy) a podobně.

  

Stanovení oximetrie

V rámci vyšetření acidobasické rovnováhy je prováděno stanovení oximetrie. Patří mezi ně tyto parametry: hemoglobin, karbonylhemoglobin, methemoglobin, saturace kyslíku a celková koncentrace kyslíku v krvi (ctO2). Stanovení se provádí z arteriální a kapilární krve .

 

Serologie hepatitid

Serologická vyšetření k průkazu hepatitidy A, hepatitidy B, hepatitidy C. 

 

 

 

Vyšetření, která laboratoř neprovádí, jsou odesílána, za dodržení uvedených podmínek do smluvní laboratoře– viz.     LP D-05 Smluvní  laboratoře