Odběr ranní moče – návod pro pacienta

 

Vážená paní/pane,

 

abychom mohli posoudit Váš zdravotní stav, potřebujeme znát přítomnost některých látek v moči.

 

Postupujte přesně podle následujících pokynů:

 

1.     Ráno po probuzení, po řádné hygienické očistě, odeberete střední proud moče do kelímku (čisté nádoby)

2.     Z nádoby odlijete vzorek moče (minimálně 10 mililitrů) do zkumavky , určené pro transport do laboratoře.

3.     Zkumavka musí být označena jménem a příjmením pacienta.

4.     Vzorek moče během transportu do laboratoře udržujte dle možnosti v temnu a chladu.

5.     Do laboratoře je nutno doručit moč  podle možností do 1 hodiny, maximálně však do 2 hodin od vymočení.

6.     Spolu se vzorkem je odevzdána řádně vyplněna žádanka.

7.     Vyšetření provádíme v pracovním týdnu - pondělí až pátek. Vzorek doručte na příjem biochemického materiálu OKB v 1. poschodí monobloku Nemocnice s poliklinikou v Karviné Ráji

 

 

Přesné dodržení pokynů je podmínkou vyšetření

 

Děkujeme za spolupráci.

 

 

Oddělení klinické biochemie,

Nemocnice s poliklinikou Karviná – Ráj,přísp.org.

Vydmuchov 399/5

 

 

 

Vysvětlení pojmů

 

První ranní moč (first morning urine)

 je jednorázový vzorek moči získaný z jednoho proudu moče po nočním pobytu na lůžku před ranním jídlem (snídaní) a dalšími aktivitami nemocného. Je doporučeno, aby první ranní moč byla získána po minimálně osmihodinovém pobytu na lůžku či vleže a ne dříve než po minimálně 4 hodinách působení moči v močovém měchýři (i když byl močový měchýř vyprazdňován dříve během noci). Takto získaný vzorek moči je celosvětově doporučován jako standard vzorku moči pro analýzu moči, protože obsahuje analyty, částice a elementy v optimální koncentraci (na rozdíl od běžné denní moči) a umožňuje též event. časově optimální bakteriální růst v prostředí močového měchýře. Takto získaný vzorek první ranní moči se nejlépe získává u hospitalizovaných nemocných, ale je dostupný i od ambulantních pacientů, pokud je zajištěna organizace dostatečně rychlého transportu do laboratoře či na místo vyšetření a analýzy.

 

 

Střední proud moči

je středním proudem moči při souvislém močení. První porce mikce - moči se neodebírá, protože je vždy kontaminována běžnou uretrální florou u obou pohlaví (pokud ovšem není takto záměrně sbírána a sledována - viz níže). Minimalizace ovlivnění vzorku kontaminací běžnými bakteriemi je velmi důležitá a dostatečné poučení pacienta je v tomto případě zásadním faktorem. Je důležité omýt si vždy těsně před odběrem (mikcí) čistou vodou  močové orgány, u mužů penis a předkožku. Jen toto opatření např. redukuje počet falešně pozitivních nálezů při mikrobiologických vyšetřeních až o 20 % a více . Nedoporučuje se užití rozmanitých antiseptických prostředků a mýdel (s různými, často špatně definovanými či nedefinovanými aditivy), protože mohou významně ovlivnit bakteriální citlivost a pohyblivost . Stejně tak se vede (odstraní) poslední proud moči mimo sběrnou nádobu. Detailní instrukce pro odběr středního proudu moči – viz dále.

 

 

Odběrové nádoby

Jde o nádoby (zkumavky), v nichž je prováděn odběr a  následně transport do laboratoře. Všechny sběrné/odběrové nádoby musí být zřetelně označeny štítkem , který musí na nádobě držet při veškerém zacházení.

Zkumavky pro chemickou analýzu moči testačními proužky, morfologickou analýzu částic a elementů a mikrobiologické stanovení bakteriálních kultur by měly umožňovat stabilizaci teploty moči, vhodné pro vlastní analýzu při teplotě +20°C nebo +4°C dle specifikace.