Sběr moče s konzervantem (na kyselinu vanilmandlovou, HIOK a serotonin, metanefriny)

 

Vážená paní, vážený pane,

 

abychom mohli posoudit Váš zdravotní stav, potřebujeme znát výdej některých látek močí v celodenním období. Po předložení žádanky na vyšetření Vám budou v 1.poschodí monobloku nemocnice – na příjmu biochemického materiálu - vydány 2 plastikové nádoby s konzervačním činidlem – 7 ml 35% HCl  – (POZOR ŽÍRAVINA  - zabraňte potřísnění! Při potřísnění HCl-opláchněte proudem vody, při nadýchání HCl- dýchat čerstvý vzduch). Do nich budete sbírat  veškerou moč za 24 hodin. Sběr moče probíhá od rána prvního dne do rána druhého dne.

 

Před započetím sběru je  nutno se řídit následujícími pokyny:

3-4 dny před sběrem moče:

·        pokud je to možné, vysadit po dohodě s lékařem všechny léky.

·        z jídla by měly být  vyloučeny: banány, ananas, avokádo, kiwi, červené blumy ( slívy), rajčata,     

čokoláda  a ořechy   - zvyšují obsah serotoninu a 5 HIOK.

·        vynechat kávu a jiné potraviny s kofeinem, silný čaj, alkohol, kakao, ořechy, čokoládu, potraviny s   

vanilinem, sýry, banány, citrusy, zeleninu, bylinkové čaje, ovocné šťávy.

 

Při sběru moče postupujte přesně podle následujících pokynů:

 

1.     Ráno v 06.00 hodin (1.den) se vymočíte naposledy do záchodu (NIKOLIV DO OBDRŽENÉ NÁDOBY !) a teprve od této doby budete veškerou další moč (i při stolici) sbírat do 1.nádoby ( Vždy se vymočte do kelímku a následně opatrně přelijte do sběrné nádoby). Po naplnění této budete pokračovat ve sběru moče do 2.nádoby . Po 24 hodinách, tj. další den ráno opět v 06.00 (2.den), se vymočíte naposledy a moč vlijete do nádoby.

 

2.     Během vyšetření jezte stejnou stravu jako dosud s vyloučením výše uvedených potravin a vypijte za 24 hodin kolem 2.0 litrů tekutin. Pokud pijete více a naplníte obě láhve za kratší dobu než za 24 hodin, sbírejte další moč do zcela čisté nádoby, pokud možno z umělé hmoty.

 

3.     Láhve s močí uchovávejte během sběru na chladném místě.

 

4.     Žádanku a označené lahve s močí přineste v den ukončení sběru moče na 1.poschodí monobloku nemocnice – na příjem biochemického materiálu (místo, kde Vám byly  hve s konzervačním činidlem vydány)

 

 

Přesné dodržení pokynů je podmínkou vyšetření

 

Děkujeme za spolupráci.

 

 

Oddělení klinické biochemie,

NsP Karviná -Ráj