Orální glukózový toleranční test (OGTT) – pokyny pro oddělení

Indikace:
Podle  doporučení WHO lze oGTT doporučit jako doplňující diagnostickou zkoušku v případech, kdy se hodnota FPG v žilní plazmě nalačno pohybuje  mezi 5,6 – 7,0 mmol/l. oGTT se doporučuje k potvrzení prediabetu a slouží k diagnóze gestačního diabetu.
K dosažení správnosti se požaduje lačnění před odběrem po dobu  8 –14 hod. , předchozí třídenní dieta se zvýšeným přísunem sacharidů v potravě v množství minimálně 150 g za den a neomezovaná fyzická aktivita ve stejném období. Je-li to možné, pacient vynechá ranní dávky léků. V průběhu testu pacient nejí, nekouří a je v klidu.

Test se provádí v ranních hodinách - první odběr je proveden nejpozději v 8,00 hodin.

Vlastní provedení testu:

Pacientovi se odebere žilní krev nalačno do zkumavky (s obsahem NaF + Na2 EDTA), po odběru se krev ve zkumavce pomalým obracením důkladně promíchá. Odebraná krev se ihned doručí do laboratoře .

·         Po stanovení hodnoty glykémie nalačno  vypije pacient během 5 - 10 minut glukózovou zátěž (75 g glukózy v 300 ml tekutiny – viz poznámka).

·         Další odběry krve následují za 60 a 120 minut po vypití roztoku glukózy za stejných odběrových podmínek. Odebraná krev se doručí do laboratoře .


Gestační diabetes je nutno vyloučit u všech těhotných ve 24. - 28. týdnu gravidity standardní zátěží podle WHO s výjimkou nerizikových skupin (viz poznámka).

 

U dětí se glukózová zátěž podává podle hmotnosti dítěte .

 

 

POZNÁMKA:

Ø      250 ml roztoku „GLUCOSUM SOLUTIO“ + 50 ml pitné  vody (na celkový objem 300 ml).

Ø      Dávku vypije testovaná osoba během 10 minut.

 

 

 

Ø Odběr krve nalačno (NaF+ Na2 EDTA)  - doručení do laboratoře

Ø Podání glukózové zátěže, včetně poučení pacienta (během testu je zakázáno přijímat jakékoli tekutiny a potraviny, nesmí kouřit a musí se vyvarovat  fyzické zátěže. V případě nevolnosti, průjmu, zvracení – ihned hlásit sestře)

Ø  Odběry krve po 60 a 120 minutách (vždy NaF+ Na2EDTA)  – doručení do laboratoře